Sıkça Sorulan Sorular

Torku’nun anlamı nedir?

Torku, Kaşgarlı Mahmûd’un eseri olan Divan-ı Lügati't Türk'te, ipek gibi saf, temiz, sağlam, ipeksi diye tanımlanmaktadır.

Torku, bir çiftçi kooperatif kuruluşu olan Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.‘nin tescilli markası olup paydaşları olan çiftçilerin, el emeği göz nuru mahsullerinin işlenerek doğal ve lezzetli halleriyle sunulan ürünlerinin markasıdır.

http://torku.com.tr/hakkimizda

Torku %100 yerli bir marka mıdır?

Bir çiftçi kooperatif kuruluşu olan Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.‘nin iştiraklerinin toplandığı çatı şirketi Anadolu Birlik Holding bünyesinde bulunan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayan gıda işletmelerinde üretilen ürünlerin markası olup %100 yerli ve milli’dir.

Laktozsuz süt nedir, normal sütten farkı var mıdır?

Sütün içinde doğal olarak bulunan şekere laktoz ismi verilir.
Laktoz, bağırsaktan salgılanan bir enzim olan laktaz tarafından sindirilebilir.
Laktaz enziminin eksik salgılanması ya da hiç olmaması durumunda kişide süte karşı hassasiyet yani laktoz intoleransı meydana gelir. Bu durum bağırsakta şişkinlik oluşması hali ile kendini gösterir.
Bu sebepten dolayı süte karşı hassasiyeti olan kişiler için laktozsuz süt geliştirilmiştir.

Torku Çiftçi Sütü, günlük süt müdür?

Torku Çiftçi sütü, pastörize süttür.
Günlük sütler, aslında pastörize edilen sütlere verilen genel isimlendirmedir.
Torku Çiftçi sütü tam yağlı (%3,5) olan pastörize süt çeşididir.
Raflarda, Torku markalı yağlı pastörize süt çeşidi de bulunmaktadır

Glutensiz, Çölyak hastalarına özel ürün üretiminiz var mı?

Çölyak hastalığı(celiac disease); bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır.

Çölyak hastası olan kişilerin, buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan gluten olarak adlandırılan proteine karşı hassasiyetleri vardır.

Çölyak hastası olan tüketicilerimizi önemsiyoruz.  

Gluten içeren ürünlerimiz ambalaj içerik bilgilerinde belirtilmektedir.

Henüz glutensiz ürünümüz pazara sunulmamış olup farklı ürün grupları için glutensiz ürün üretimi, Ar-Ge çalışmalarımız içerisinde yer almaktadır.

Ürünlerinizde Karmin kullanıyor musunuz?

Karmin, karminik asit veya alüminyum tuzundan elde edilen parlak kırmızı renk pigmentidir. Bu pigment, Dactylopius coccus familyasından katüslerde parazit olarak yaşayan bazı böcek türlerinden üretilir.

Mevzuat kapsamında salam, sosis gibi şarküteri et ürünlerinde karmin(E 120) kullanımına izni verilmektedir. Karmin ile ilgili müşteri hassasiyeti gözetilerek Torku markalı ürünlerimizde karmin kullanmıyoruz. İlgili ürünlerimizde karmin kullanmadığımızı ambalaj üzerinde “karmin içermez” vinyeti ile beyan ediyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Eğitim, sağlık, spor ve çevre ile ilgili sosyal sorumluluk projelerimiz olup detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.konyaseker.com.tr/tr/icerik/detay/2208/sosyal-sorumluluklar

Torku shop için bayilik veriyor musunuz?

Torku Shop olarak bir girişimimiz olmayıp, çiftçi ortaklarımızın mahsullerini değerlendirerek sunduğumuz Torku markalı ürünleri ve diğer çiftçi kuruluşlarının ürünlerinin satıldığı Doğrudan Market oluşumumuz vardır. Hâlihazırda bu marketler kendi bünyemizde işletilmekte olup henüz franchise verilmemektedir.

Tüm ürünlerinizin helal sertifikaları mevcut mu?

Periyodik olarak TSE Helal Standardı kapsamında denetim sürecinden geçen işletmelerimizde üretilen pek çok ürünümüz helal sertifikalıdır.

Torku markalı ürünlerimiz, helal standartları gözetilerek kontrolleri yapılıp üretilmektedir. Helal sertifikalı ürün gruplarımıza aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz

http://torku.com.tr/sertifikalar-ve-kalite-belgelerimiz

Ürünlerinizde jelatin kullanılıyor mu? Sığır jelatini mi kullanıyorsunuz?

Torku markalı yumuşak şeker çeşitlerinde helal sertifikalı sığır jelatini kullanılmaktadır. Sığır Jelatini, parti bazında TS EN ISO/IEC 17025 kapsamında Akredite olan Laboratuvarımızda Tür analizi yapılarak kabulü gerçekleştirilmektedir.

GDO analizi yapıyor musunuz?

Özel sektörde, Türkiye’de bir ilk olan TS EN ISO/IEC 17025 kapsamında Akreditasyonu gerçekleştirilmiş, Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde GDO analizleri yapan bir laboratuvarımız bulunmaktadır.

GDO ve Tür riski olan (jelatin gibi) girdiler analiz edilerek fabrikaya kabulü yapılmaktadır.

Doğrudan market ve doğrudan döner franchise veriyor mu?

Gerek Doğrudan marketler gerekse Doğrudan Döner restoranları şirketimiz bünyesinde işletilmekte olup henüz franchise verilmemektedir.

Ambalaj üzerinde “%100 pancar şekeri” ifadesi veya vinyet’inin kullanımı var mı?

Ülkemizde pazara sunulan ürünlerimizde kullanılan şeker ve şeker türevi girdilerimizin orijini “şeker pancarı”dır.

Pastörize Sıvı Şeker (şeker çözeltisi / pancar şekeri çözeltisi) ve Pastörize İnvert Şeker (invert şeker şurubu / pancar şekeri şurubu), Türkiye’de ilk olarak Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilmiştir. Şeker Tebliğinde, pancar şekeri ile ilgili tanım olmaması sebebi ile Bakanlık tarafından tarafımıza yapılan bildirime istinaden ambalajlarımızda bulunan “pancar şekeri”, “% pancar şekeri” ve “pancar şekerinden üretilmiştir” ifadeleri ve vinyetleri kaldırılmıştır

Bilimsel bilgilendirmeler üzerinden Bakanlık’tan alınan görüş kapsamında; mevzuat gereği yazılması zorunlu şeker tanımlarının yanı sıra şeker girdilerimizin parantez içinde kaynağının “pancar şekeri” olduğunu ifade etmek adına “şeker (pancar şekeri)”, “şeker çözeltisi (pancar şekeri çözeltisi veya pancar şekeri şerbeti)” ve “invert şeker şurubu (pancar şekeri şurubu)” olarak beyan edilmeye başlanmıştır.

Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu ile “%100 pancar şekeri”, “pancar şekerinden üretilmiştir” ifadelerinin tekrar kullanılabilmesi gündeme gelmiştir.