Terbiyeli Mercimek Çorbası (Çeşmi Nigar Çorbası)

Malzemeler Terbiyesi için

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 iri boy soğan
5-6 su bardağı su
Yarım çay bardağı Torku Ayçiçek Yağı
1 çorba kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz

1/2 su bardağı Torku süt
Bir yumurta sarısı
Çeyrek limon suyu

Üzeri için
50 gr Torku Tereyağı
Nane veya pul biber

Hazırlanışı
Tencereye Torku ayçiçek yağını alıp küp doğranmış soğanları ekleyerek birkaç dakika kavurun. Üzerine un ilave ederek birkaç dakika daha karıştırarak kavurun. Ardından mercimekleri ve tuzu ekleyerek birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Suyunu ilave edip, mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin.

Terbiyesi için ilk olarak yumurta sarısını limon suyu ile birlikte çırpın. İçine sütü ekleyip karıştırın. Mercimek çorbasını blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin. Azar azar karıştırarak terbiyeyi ekleyin ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Bir tavada Torku tereyağını eritip içine nane veya toz biber ekleyerek ateşten alın ve çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.

Emine Beder’den Terbiyeli Mercimek Çorbasının Lezzet Sırrı
Bu çorbayı yıllar önce teyzemden öğrendiğim için ismi de Çeşmi Nigar çorbası demiştim. Ama daha sonra çorbayı yapan herkes bu ismi benimseyerek aynı ismi kullandılar. Hatta bazı tariflerde "Osmanlı mutfağından" diye de not düştüler. Bu da gösteriyor ki, bu özel lezzet sadece bir ailede değil, geniş bir toplulukta da sevilip benimsenmiş. Afiyet Olsun!