PANCARLAR GELDİ, DUALAR EDİLDİ KONYA ŞEKER’DE KAMPANYA DÖNEMİNİN ÜRETİM STARTI VERİLDİ

Konya Şeker’in ve Çumra Şeker’in 2020-2021 şeker pancarı alım kampanyası, Çumra Şeker’de düzenlenen törenle başladı. Açılış konuşmasını Konya Şeker Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan’ın yaptığı programda maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına da uyuldu.
Konya Şeker, 2020-2021 Kampanya Döneminde, fireli 3 Milyon 600 Bin ton pancar işleyecek ve işlenen pancardan da 460.000 ton şeker, 710 bin ton yaş pancar küspesi, 130 bin ton melas, 63 bin ton kuru küspe üretecek. Bilindiği gibi Şeker Pancarının yan ürünleri olarak kabul edilen küspe ile hayvancılıkta büyük oranda yem açığı kapatılırken, melastan üretilen etanolle ise pandemi sürecinde ülkemiz dışa bağımlı olmaktan kurtarıldı. Konya Şeker ülkemizin etanol üretiminin yüzde 56’sını sağlıyor.

Resim

KONYA ŞEKER, PANCAR BEREKETİNİ BAŞLATTI

Türkiye’nin gıda devi Konya Şeker’in Çumra Şeker’le birlikte 2020-2021 Pancar Alım Kampanyası Çumra Şeker’de düzenlenen törenle başladı. Çumra Şeker Fabrikasının da içinde bulunduğu Çumra Kampüsünde gerçekleştirilen programa, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Çumra İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İlhan Değirmancı, İlçe Emniyet Müdürü Barış Şengül, İlçe Tarım Müdürü Fatih Demirci, İlçe DSİ Müdürü Bülent Çınar ile Çumra’daki resmi dairelerin amirleri ve diğer bürokratlar, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Anadolu Birlik Holding çatısı altındaki şirketlerin yöneticileri, çalışanlar, bu senenin ilk hasat pancarını getiren üreticiler ve bölge çiftçileri katıldı.
Tören Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Programda açılış konuşmasını Konya Şeker Genel Müdürü Vural Kâmil Akyazan yaptı.  Genel Müdür Akyazan konuşmasında, “Değerli üreticiler, tarlada verdiğiniz emeğin neticesini alacağınız bir pancar kampanyası daha bugün bu açılışla başlıyor. Bir yıl boyunca, düzenli ve hassasiyetle yetiştirdiğiniz bu ürünlerin size bolluk ve bereket getirmesini temenni ediyorum. Bu kampanya dönemi 118 gün sürecek. Bu 118 gün boyunca Konya Şeker ve Çumra Şeker olmak üzere iki şeker fabrikamız, Konya Şeker hinterlandında bulunan 222 köyde ve 502.614 dekarlık alanda, 15.047 üreticimizin ürettiği şeker pancarını 8 bölgede, 36 kantarda, 66 boşaltma makinesi ile 7 gün, 24 saat alacak. Bu sene yaklaşık 3 milyon 600 bin ton pancar alımı gerçekleştireceğiz, fireli 3 milyon 600 bin ton pancardan 460 bin ton şeker üreteceğiz. Her iki fabrikamızla günlük 28 bin ton pancar işleyerek, 710 bin ton yaş pancar küspesi, 130 bin ton melas, 63 bin ton kuru küspe üretilmesi planlanıyor.
Bu rakamlar iki şeker fabrikamızın 118 günde, yani yaklaşık 4 ayda üretecekleridir. Şeker Pancarından ürettiklerimiz diğer üretim zincirlerini de harekete geçirecek. 12 ay boyunca Konya Şeker’in çarkları üreticinin tarladaki üretimini desteklemek için, üretimi teminat altına almak, pancar ziraatının ilanihaye devam edebilmesi için dönecek. Salgının gölgesinde yaptığımız bu seneki kampanya açılışımızda salgına rağmen tarlayı boş bırakmadığınız için hepinize şükranlarımı sunuyor, kampanya dönemimizin başta üreticilerimiz olmak üzere şehrimize, ülkemize tekrar hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.

ÇUMRA ŞEKER’İN, ÜLKEMİZE NE KADAR BÜYÜK KATKI YAPTIĞI MALUMUNUZDUR

Daha sonra kürsüye, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan geldi ve kampanya döneminin hayırlı olması dileğinde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz’ı da rahmetle anan Recep Candan, sürecin kendilerini çok üzdüğünü ifade etti.
Çumra Şeker Fabrikasının bölgenin kalkınması için can damarı bir kuruluş olduğunu belirten Başkan Candan, Mavi Tünel’in tamamlanmasıyla bölgede sulu tarımın daha da artacağını söyledi.
Candan konuşmasında şunları ifade etti; “Kampanya dönemimizin açılışı bizim için çok değerlidir. Çumra Şeker’in, Konya Şeker’in bölgemize, ülkemize ne kadar büyük katkı yaptığı malumunuzdur. Bu konuda, Çumra Şeker’in en başta kuruluşundan beri büyük emekleri olan Sayın Recep Konuk Başkanımıza ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu kampüste sadece Çumra Şeker değil, onlarca fabrikamız var, burada çalışan binlerce kardeşimiz var, burada çalışanların dışında dolaylı olarak nakliye sektörü başta olmak üzere yan sektörler de destekleniyor. Gerek Çumra Şeker’in gerekse de entegre tesislerin faaliyeti ile Çumra ekonomisine çok büyük bir katkı sağlanıyor, Çumra’nın sosyal hayatının düzenli olmasına çok büyük katkı sağlanıyor, Çumra’da toplu konutun ilerlemesine katkı sağlanıyor, bunları da yeri geldiğinde tespit etmemiz gerekiyor. Bu vesileyle, bu tesislerin kurulmasından bu noktaya kadar gelmesinde emeği geçenlere huzurunuzda tekrar teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından, Çumra Şeker Fabrikasına bu kampanya döneminin ilk pancarını getiren çitçiler arasından kura ile belirlenen 3 çiftçiye çeşitli hediyeler takdim edildi.

İŞLENEN PANCARDAN; 460.000 TON ŞEKER ÜRETİLECEK

Kurban kesimi ve okunan dualarla birlikte kampanya döneminin açılışı yapıldı ve 2020-2021 Pancar Alım Kampanyası böylece başladı. Bu yıl Konya Şeker’e ait Konya Şeker Fabrikası’nın 67’inci, Çumra Şeker Fabrikası’nın ise 17’inci pancar alım kampanyası gerçekleştirilecek.
Çumra Şeker Fabrikası kampanya açılışı sonrası pancar alımına başladı, Konya Şeker Fabrikasının Kampanya açılışı ise 28 Eylül 2020 Pazartesi günü yapılacak ve Konya Şeker de önümüzdeki pazartesiden itibaren pancar alımına başlanacak.
Hinterlandında bulunan 222 köyde ve 502.614 dekarlık alanda, 15.047 üreticiye sözleşmeli şeker pancarı üretimi yaptıran Konya Şeker bu yıl üreticilerden toplamda 3.600.000 ton civarında pancar alımı yapacak.
Göreve geldiği gün itibariyle pancarların kantara tesliminde mesai mevhumunu ortadan kaldıran 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un talimatlarıyla 8 bölgede 36 kantar ve 66 boşaltma makinesi ile 7 gün 24 saat pancar alımı yapılıyor. 2020-2021 Kampanya Döneminde alımı gerçekleştirilecek olan pancarın tamamına yakınının fire-polar analizi üreticilerin pancar teslimi sırasında gelişmiş ekipmanlarla yapılacak. Konya Şeker, bu kampanya döneminde fireli 3 milyon 600 bin ton pancar işleyerek ve işlenen pancardan; 460.000 ton şeker, 710 bin ton yaş pancar küspesi, 130 bin ton melas ile 63 bin ton kuru küspe üretilmesi planlanıyor.
Şeker üretim prosesinin yan ürünlerinden biri olan Küspe özellikle kış aylarında bölge hayvancılığın kaba yem ihtiyacını karşılarken diğer yan ürün olan melastan üretilen etanol ile Konya Şeker bir taraftan benzinlere katkı maddesi sağlayarak benzinin karbon salınımını düşürürken, diğer yandan da daha çevreci bir tesis olma özelliğiyle ülkemizin etanolde dışa bağımlı olmasının önüne geçiyor. Bu arada tüm dünyayı saran pandemi sürecinde Konya Şeker ve diğer şeker fabrikalarında üretilen etanol sayesinde ülkemiz dezenfektan üretiminde sıkıntı yaşamamıştı. Hem kolonyanın hem de dezenfektanın hammaddesi olan etanolün pandemi sürecinde ticaretine sınırlamalar getirilmiş ve uluslararası piyasalarda ticareti sınırlandırılan ürünlerden biride etanol olmuştu. Bu yıl kampanya süresi 118 gün olarak planlanırken Konya Şeker iki fabrikasında günlük 28 bin ton pancar işleyecek.
Konya Şeker 1999 yılında çiftçiye tarımsal ürün bedeli olarak 55 Milyon TL ödüyordu. 2019 yılında ise çiftçiye ürün bedeli olarak 2 Milyar 547 Milyon 216 Bin 503 TL ödendi. Konya Şeker, 18 yıl önce 1.236 kişiyi istihdam ederken bugün bu sayı yaklaşık 11 binlere çıkmış durumda.
1999 yılında Konya Şeker çiftçiden sadece pancar alımı yaparken, bugün, pancarın yanı sıra ayçiçeği, kanola, mısır, arpa, buğday, üzüm, patates başta olmak üzer 32 kalem ürün alımı yapıyor.
Türkiye’nin 500 sanayi devi arasında 49. sırada yer alan Konya Şeker’in 3 şirketi daha ilk 500 içinde yer alıyor ve Konya Şeker’in yanı sıra, bu sene de Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Tic. AŞ 154’üncü, Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 164’üncü, Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 371’inci sıradan İSO 500 sıralamasında yer aldı.


 
Resim


Resim


Resim