KONYA ŞEKER ÜRETİCİNİN HEP YANINDA; ÜRETİRKEN TARLADA, SATARKEN PAZARDA, İŞLENİRKEN FABRİKADA

Türk ekonomisinin lokomotif kuruluşlarından olan Konya Şeker, üreticilerine yönelik desteklerini de aksatmıyor, üretimi düzenli bir şekilde desteklemeye devam ediyor. Konya Şeker, 25 Temmuz 2018 Çarşamba gününden itibaren 5.979.870 litrelik 34.563.648 TL tutarındaki motorin avansını üreticilerin hesabına aktarıyor. Bu avansla birlikte Konya Şeker 2018-2019 kampanya döneminde üreticiye toplamda 201.062.148 TL’lik avans dağıtmış olacak




KONYA ŞEKER ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un üretimi destekleme merkezli kurduğu sistem çerçevesinde Konya Şeker üreticisini desteklemeye devam ediyor. Ramazan Bayramı öncesi iki avansı aynı anda çiftçilerin hesabına yatıran Konya Şeker şimdi de, 34.563.648 TL tutarında motorin avansı ödüyor. Üreticinin sırtındaki finansman yükünü hafifletmek amacıyla sık aralıklarla düzenli bir şekilde avans ödemesi yapan Konya Şeker'in avansları, tarlaya tohum düşmeden başlıyor ve periyodik bir şekilde hasada kadar devam ediyor.

Motorin Avansı ile ilgili bir açıklama yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, üretimde sürekliliğin büyük önem taşıdığını, birinci önceliklerinin, üreticinin ve üretimin desteklenmesi olduğunu söyledi. Konya Şeker'in bir taraftan hasat döneminde yaptığı yüksek tonajlı alımlarla ürün fiyatlarını regüle ederek üreticiyi koruduğunu, bir taraftan yaptığı yatırımlarla tarımsal ürüne talebi arttırarak üreticiyi daha çok üretmeye teşvik ettiğini, diğer taraftan da üreticiyi üretim aşamasında desteksiz bırakmadığını belirten Başkan Recep Konuk, Konya Şeker’in, tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek herhangi bir sorunun yaşanmaması için gayret gösterdiğini, tarlada alın teri döken çiftçinin namerde muhtaç olmaması için çalıştığını vurguladı.
 
“ÜLKEYİ SEVMENİN BİRİNCİ ŞARTI ÜRETMEKTİR”

Hayata geçirilen projelerle üreticinin daha çok kazanması ve daha çok üretebilmesinin hedeflendiğini ifade eden Başkan Recep Konuk, “çiftçi tarımsal üretim sürecinde desteksiz kalmamalı. Biz, hiçbir üreticimiz finansman sıkıntısı nedeniyle tarladan uzak kalmasın, tarla ile üreticinin arasına yokluk girmesin diye tohum tarlaya atılmadan başlattığımız desteğimizi hasada kadar sürdürüyoruz. Konya Şeker, üretim sürecinin üç aşamasında da üreticiyi yalnız bırakmıyor, ürünün yanında yer alıyor. Yani üretirken tarlada avanslarla destek oluyor. Tarladaki desteği bununla da sınırlı kalmıyor, yaptığı toprak analizi ve ziraat teşkilatımızın teknik desteğiyle üreticimize teknik destek de veriyor. Konya Şeker’in üretime ve üreticiye desteği üretim aşamasından sonra farklı bir şekilde devam ediyor. Hasadın başlaması ile birlikte Konya Şeker bu sefer pazarda ürünü desteklemeye başlıyor. Ne yapıyor Konya Şeker, yüksek tonajlı alımlarla ve peşin ödemlerle pazarın dinamiklerini şekillendiriyor ve ürün fiyatlarını üretici lehine regüle ederken, ürün bedeli ödemelerinin vadesini öne çekiyor veya peşin ödemeyi sağlıyor. Konya Şeker’in ürüne ve üreticiye bir diğer desteği ise fabrikalarla gerçekleştiriliyor. Fabrikaların iki yönlü işlevi var, birincisi ürüne talep garantisi oluşturarak tarımsal üretim hacmini arttırması, ikincisi ürünü katma değerli ürün haline getirerek tüketimde harcanan paradan üreticinin daha çok pay almasını sağlaması. Özetlersek, Konya Şeker üreticinin hep yanında; üretirken tarlada, satarken pazarda, işlenirken fabrikada. Avans uygulaması bu üç ayaklı desteğin birinci ve en çok önemsediğimiz ayaklarından biri. Çünkü tarlada üretim olmazsa sürecin diğer ayaklarının bir anlamı kalmaz. O nedenle önce üretici tarlada sıkıntısız tasasız üretecek. Bunun yolu da üreticinin omzundaki yükü hafifletmekle mümkün. İşte avans uygulaması o omuzdaki yükü alan bir uygulamadır. Bu çerçevede Konya Şeker’in kampanya döneminde üreticiye verdiği destek, dağıtımına başladığımız motorin avansı ile birlikte 201.062.148 Liraya ulaştı. Bu, ayni veya nakdi avans olarak Konya Şeker’in üreticiye aktardığı meblağdır. Bu destek sadece üreticiye yapılan destek midir? Evet, biz ödemeyi doğrudan çiftçiye yapıyoruz, ancak bu para sıcak para olarak Konya ekonomisine giren bir paradır ve bölgemizin, şehrimizim ekonomisini canlandıran büyük bir meblağdır” dedi.
 
KONYA ŞEKER’İN ÖNCELİĞİ ÜRETİM

Konya Şeker’in birinci önceliğinin tarladaki üretim olduğunu vurgulayan Başkan Konuk, “biz ticari bir şirketiz. Ama bizi diğer ticari şirketlerden ayıran husus, bizim bilanço rakamlarından daha çok tarladaki üretim rakamlarını önemseyen bir şirket olmamızdır. Bizim için ticari başarı tarladaki başarının anahtarıdır. Yani bizim sanayide ticarette başarılı olma gayretimizin yegâne sebebi, tarlaya ve üreticiye daha çok destek olmak içindir. Bizim için işletmeler araç, üretici refahı amaçtır. Konya Şeker olarak biz her şeyden kısarız, üreticiden kısmayız. Çünkü biz üreticinin üretimi sürdürebilmesini şirket bilançosunun kâr sütunundan, kâr hanesinden daha kıymetli gören bir şirketiz. Bizim varlık sebebimiz üreticidir, üreticinin üretirken işini kolaylaştırmaktır. Bu ülkenin her vatandaşının birinci vazifesi bu ülkeye sahip çıkmaktır. Ülkeye sahip çıkmak sadece sözle olmaz, ülkenin bayrağına, kurumlarına, işletmelerine nasıl sahip çıkıyorsak, tarlasına tapanına, ahırına ağılına da öyle sahip çıkacağız” diye konuştu.
 
Konya Şeker, verdiği son motorin avansı ile birlikte üreticilerine, 2018-19 Kampanya döneminde patates avansı ödemeleri de dahil olmak üzere üreticilere ayni ve nakdi desteklerini düzenli olarak sürdürüyor. 25 Temmuz 2018 Çarşamba günü dağıtımına başlanacak 34.563.528 Lira tutarındaki motorin avansı ile birlikte bu kampanya döneminde şu ana kadar üreticiye dağıtılan avans miktarı 201.062.148 Lirayı buldu.