Güç birliğine güç gösterisi Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'tan 5 grup birleşti, güç birliği yaptı, 3'e katlandı



5 grup birleşti, güç birliği yaptı, 3'e katlandı... Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 61. Olağan Seçimli Genel Kurulu 13 bine yakın üreticinin katılımı ile büyük bir coşku içerisinde yapıldı. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği genel kurulda üreticilerin tercihi yine Recep Konuk oldu. 5 ayrı grubun oluşturduğu güç birliği 12 bin oyun ancak 3 bin 120'sini alırken, Recep Konuk 9 bin 140 oya ulaştı. Tüm muhalefetin bir araya gelmesi sonucu oluşturduğu güç birliğini Recep Konuk 3'e katladı.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 61.Olağan Seçimli Genel Kurulu 13 bine yakın üreticinin katılımı ile büyük bir coşku içerisinde yapıldı.

Divan Başkanlığı seçiminin ardından başlayan Genel Kurul’da gündem maddesi okundu ve yapılan oylamalarda tüm gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi. Gündem maddelerinin oylanmasından sonra kürsüye gelen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’de süren başarılı gelişmenin artarak devam ettiğini, bu gelişmenin önünde hiçbir kimsenin duramayacağını belirtti. Konuk “Biz 14 yılda 28 tane tesis yaptık. Yaptıklarımızın hepsi de ortada. Şöyle bir hafızanızı zorlayın daha düne kadar Konya Şeker’in neyi vardı Allah aşkına... Kapısında alacaklılar duruyordu. Bugün Allah’a şükürler olsun ki, bizi İngiltereler'den, Amerikalar'dan finans şirketleri arıyor ve yaptıkları araştırmada Konya Şeker’in Türkiye’nin en sağlam yönetilen 20 şirketinden birisi olduğunu ifade ederek istediğimiz kadar finans kaynağı sağlayabileceklerini söylüyorlar. Bu neyi gösterir? Bu, Konya Şeker’in geldiği noktayı, ulaştığı gücü ve sizlere sağladığı desteğin büyüklüğünü gösterir” dedi.



Konya Şeker’in son 10 yıl içerisinde üretici ve üretim odaklı çalıştığını, üreticilerin ürünlerinin değer bulması için yeni yeni yatırımlar yaptıklarını, sadece kristal şeker üretimiyle kalmayıp tarımsal sanayiye 28 tane tesis kazandırdıklarını ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, yapılan yatırımların tümünün de üreticilerin refahı ve mutluluğu için yapıldığını vurguladı. Konuk, Konya Şeker’in yatırımları yapmaması halinde üreticinin durumunun hiçte iyi olmayacağını bildikleri için sürekli yatırım yaptıklarını belirterek şunları söyledi;

“Eğer biz yatırım yapmasaydık, bizim üreticilerimizin de ekonomik durumu diğer bölgelerden farklı olmayacaktı. Altınekin ilçesine yaptığımız Ham Yağ Tesisleriyle üreticilerimizi ayakta tutmaya çalıştık. Geçen yılki genel kurulda açıkladığımız fiyatla üreticimizi aracılara ezdirmedik. Tesisler kurulmadan önce 800-900 lira olan Ayçiçek fiyatları bizim taban fiyatı açıklamamızın ardından ve Ham Yağ Tesisleri’mizin devreye girmesinden sonra 1600-1700 liralara yükseldi. Patateste de durum aynı. Eğer biz Seydibey Patates Tesisleri’ni yapmamış olsaydık bugün üreticilerimizin patatesi tıpkı Ödemiş’teki gibi 8 kuruş, Niğde ve Nevşehir’deki gibi 25 kuruştan alıcı bulacaktı. Ama, bizim üreticimiz patatesini 40 kuruştan verdi. Burada kim kazandı? Elbette benim üreticim, benim çiftçim kazandı. Biz bu tesisleri hayata geçirmeseydik üretici ürettiği ürünü kime satacaktı?



Çikolata tesisleri, sıvı şeker tesisleri, etanol, yem, buharlı küspe kurutma ve daha onlarca tesisi hep üreticimiz kazansın diye yaptık. Mesela, Sıvı Şeker Tesisleri sayesinde yıllık 1.000.000 ton şeker pancarı üretimini garanti altına almış olduk. Çikolata vesaire yatırımlarla da üreticimizin elindeki ürünlere katma değer kattık ve ürünün değerlenmesini sağladık. Yani, bizim yaptığımız tüm yatırımlar üreticinin işine yarayan yatırımlardır. Üreticinin kazanması için fabrika yapmak lazım. Biz fabrika yaptık, eğer fabrika yapmasaydık ayçiçeği, patates bu kadar fiyat edermiydi? Eğer üreticinin fabrikası yoksa fiyatlar dip yapacaktı, tefeci kazanacaktı.”

Konya Şeker’in hızlı yükselişinin bazı çevreleri rahatsız ettiğini ve Konya Şeker’i kaosa sürüklemek isteyenlerin mesajlarla üreticilerin kafasını bulandırmaya çalıştıklarını, hiçbir mesnedi olmayan yalan-yanlış iftiralara başvurarak karalama kampanyasına giriştiklerini ve adli mercilere, bakanlık müfettişlerine 27 tane şikayette bulunduklarını anlatan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, tüm şikayetlerden, mahkemelerden ve bakanlık müfettişlerinin yaptıkları incelemeden alınlarının akıyla çıktıklarını söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü;



“Ben, mahkemeye intikal ettirilen her iddiadan, yapılan her teftişten alnımın akıyla çıktım, beraat ettim. Ama, yalan yere benim hakkımda iftira atanların hepsi de ceza aldı. Herkesin bir hesabı vardı. Ama, Rabbim her hesabı, her şer hesabını bozdu. Ben, bana verdiğiniz bu emanete hiçbir zaman ihanet etmedim. Hep, benim üreticim daha çok nasıl kazanır, benim çiftçim daha çok ne üretebilir onun peşinde koştum. Allah’a çok şükür bunda da başarılı olduk. Benim üzerimden size saldırıldı. Beni itibarsızlaştırmaya çalışanlar, aslında üreticinin ekmeğinde gözü olanlardı.

Ben itibarsızlaştırılınca ne olacak? Ayağına bastıklarımızın ekmeğine yağ sürecekti. Konya Şeker’deki güzel terakki son bulacak, üreticilerin kazancı düşecek, yatırımların önü kesilecek ve Konya Şeker’i geldiği noktaya geri döndüreceklerdi. Ama, benim üreticim bunlara fırsat vermedi ve vermeyecek.”



Üreticilerin boş laflara karnının tok olduğunu, boş lafların kimseye faydasının olmadığını en iyi üreticilerin bildiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Biz laf ebeliği değil, iş ebeliği yaptık. Üreticimizin cebinden tek kuruş almadan bu dev tesisleri yaptık. Daha yenilerini, daha iyilerini inşallah yine hep birlikte yapacağız. Allah izin verirse bu bölgede fukaralığı sonlandıracağız. Ağıla, ahıra ve araziye iş buluyoruz. Şimdi de hanelere iş bulacağız. Fukaralığı bu milletin kaderi olmaktan çıkaracağız. Biz çok çetin yollar aştık. Çok dağ –tepe geçtik. Biz çok zorlukları aştık. İşi kolaylaştırdık. Önümüzdeki günlerde üreticilerimize verdiğimiz bu fiyatları ebetteki katlayacağız. Bu vesile ile Genel Kurulu’muza gösterdiğiniz ilgiden ve destekten, buraya kadar gelip genel kurulunuza sahip çıkmanızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, sizlerden Allah razı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Sakin ve demokratik bir ortamda yapılan ve 12 bin 436 üreticinin oy kullandığı seçimler sonucunda Recep Konuk’un yeşil listesi 9 bin 138 oy, Mevlüt Mülayim’in beyaz listesi de 3 bin 120 oy aldı.