Bu Kış Ihlamurlar Konya Şeker’den

“Türkiye Nüfusu Kadar Fidan” projesiyle yola çıkan ve Konya’nın tüm ilçe, kasaba ve köylerini ağaçlandırarak toplam 12 milyon fidanı toprakla buluşturan Konya Şeker’in yol boylarına diktiği ıhlamur ağaçları çiçek açarken, bölge sakinleri de kış için ıhlamur çiçeği toplamaya başladı. Yol boylarına dikilen ağaçlardaki ıhlamur çiçeklerini toplayarak kurutan kadınlar, topladıkları ıhlamur çiçeklerini kış boyunca şifalı çay olarak kullanacaklarını söylediler.

 Bugüne kadar 12 milyon fidanı toprakla buluşturan Konya Şeker, 11 Yıllık süre içerisinde 241 ayrı güzergâhta Konya’ ya sınırları olan il ve ilçe yolları, köy ve kasaba yolları dahil 4.475 km yol boyu ve 64 ayrı yerde, 8.650 dekar alanda toplu orman oluşturdu. Ağaçlandırılan bölgelerin toprak yapısına uygun olarak dikilen fidanların arsına sık aralıklarla serpiştirilen ıhlamurlar başta olmak üzere proje kapsamında Konya Ovasına Akasya, Dişbudak, Akçaağaç, Çınar, Meşe, Katalpa, Aylantus, Ceviz, Badem, İğde, Gladiçya, Ahlat, Alıç, At Kestanesi, Sedir, Karaçam ve benzeri fidanlar dikildi.

Ağaçlandırma sahalarında çok sayıda ağaç türünün dikimini gerçekleştiren Konya Şeker, bu sahalarda meyveli ve çiçekli ağaçların da sıkça dikimini gerçekleştirerek biyo çeşitliliğin artması için çaba gösteriyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte akasya ve iğdelerin çiçeklenmesiyle Konya Ovasında başlayan görsel güzellik binlerce ıhlamur ağacının çiçek açmasıyla Ovaya ıhlamur kokularının hâkim olmasını sağladı. Ihlamur ağaçlarının çiçek açmasıyla birlikte Ovanın her tarafında bölge sakinleri kışa hazırlık yapmak amacıyla ıhlamur çiçeklerini toplamaya başladı. Ağaçların büyümesiyle birlikte şehirler arası yollarla tarla kenarlarındaki ağaçların altında hem seyahat eden ailelerin hem de tarlada çalışan üreticilerin soluklandığı gözlenirken, hem yoldan geçenler hem de bölge sakinleri ıhlamur çiçeklerini de toplamaya başladı. Topladıkları ıhlamur çiçekleriyle kış hazırlıklarını yapan bölge sakinleri “Bu kış ıhlamurlar Konya Şeker’den. Tarlada çalışırken verdiğimiz molada ıhlamur topluyoruz. Yoldan gelen geçenler de durup ıhlamur topluyor. Bu ağaçlar çiçek açtı, buraların kokusu değişti. Şimdi de bu çiçekleri kurutup kışın sobanın başında eş dost, çoluk çocuk içerken, başta Recep Konuk olmak üzere sebep olana, ekene dikene dua edeceğiz” dediler.

Yaz aylarının başlangıcıyla birlikte dikili olduğu yerin onlarca metre çevresini mis gibi kokularla dolduran ıhlamur çiçekleri kurutulup kış boyunca şifalı çay olarak ülkemizin hemen her yerinde yaygın bir şekilde tüketiliyor. Bağışıklığı güçlendiren, göğüs yumuşatıcı özelliği bulunan ve terlemeyi sağlayan ıhlamur çayı özellikle soğuk algınlığına karşı başyardımcı olarak içiliyor. Mide bulantısı, ishal, gaz gibi sindirim sistemi sorunlarında da tüketilen ıhlamur çayı, içeriğinde bulunan farnesol ile anksiyeteye karşı da yatıştırıcı olarak fayda sağlıyor.

 Boyları 20-30 metreye kadar ulaşabilen ıhlamur ağaçlarının büyüklüğü 5-10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutulur ve demlenerek içilir.

Ihlamur Ağacının Tarihçesi:

Orta Avrupa'da eskiden birçok köyde ıhlamur vardı. Merkezde bulunur buluşma noktası olarak kullanılırdı. Ayrıca burada haber alışverişinde bulunulur, gelinler kendilerini gösterirlerdi. Mayıs başında dans festivalleri bu ağacın altında düzenlenirdi. Bunlarla beraber köy mahkemeleri genelde yine burada kurulurdu. Bu yüzden ıhlamur, mahkeme ağacı ya da mahkeme ıhlamuru olarak da bilinir. Germen ve Slav halklarında ıhlamur kutsal bir ağaç olarak kabul edilirdi.

Ihlamur Ağacının Kullanımı:

Ihlamur güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Arıcılıkta da önemli bir nektar kaynağıdır. Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.