Güllaç Tarifi - Torku Yemek Tarifleri
Güllaç, Ramazan aylarında özellikle sıkça tercih edilen hafif ve nefis bir Türk tatlısıdır. İşte geleneksel güllaç tarifi:
Malzemeler:
- 15 adet güllaç yaprağı
- 1 litre Torku süt
- 1 su bardağı Torku toz şeker
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 1 su bardağı dövülmüş fındık içi (isteğe bağlı)
- Yarım su bardağı dövülmüş antep fıstığı (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı Torku toz şeker
- 1 dilim limon
Yapılışı:
- Şerbet için su, Torku toz şeker ve limon dilimini bir tencerede karıştırarak kaynamaya bırakın. Şeker eriyip kıvam alınca limon dilimini çıkarın ve şerbeti soğumaya bırakın.
- Bir tencerede Torku sütü kaynamaya bırakın.
- Kaynayan sütün içine toz şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Şeker eridikten sonra sütü ocaktan alın.
- Güllaç yapraklarını bir kaba alın ve üzerine sıcak sütü gezdirerek yumuşamasını sağlayın.
- Yumuşayan güllaç yapraklarını teker teker alın, fazla sütünü sıkın ve bir tepsiye dizin.
- Her güllaç yaprağının arasına dövülmüş ceviz içi serpin. İsterseniz fındık veya antep fıstığı da ekleyebilirsiniz.
- Üzerine bir kat daha güllaç yaprağı yerleştirin ve bu katın üzerine tekrar süt gezdirin.
- Aynı işlemi tüm güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın.
- Üzerine kalan sütü gezdirin ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.
- Güllaçları buzdolabında bir süre dinlendirin.
- Soğuyan şerbeti güllaçların üzerine dökün.
- Güllaçları en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirin.
- Dinlenen güllaçları dilimleyerek servis yapın. Gül suyu ekleyerek hafif bir gül aroması katmak isteyebilirsiniz.