TORKU; lezzette yeni bir başlangıç, yeni bir eşik
Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker’in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı. Arkasında 900 bin çiftçinin yer aldığı Konya Şeker’in şekerle başlayan çikolata çeşitlerine, bisküviye, lokuma, sert şekerlemeye, helvaya, et ve süt ürünlerine hatta dondurulmuş gıdaya kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesini Torku markası altında üretmeye başlamasının temel iki amacı vardı. Konya Şeker, Torku markasıyla hem üretici ortaklarının refahını artırmayı hem de tüketicilere tohumundan ambalajına her adımını kontrolü altında tuttuğu yüzde 100 doğal, güvenli, kaliteli ürünler sunmayı hedefledi.
İlk adım 1950’li yılların en zorlu şartlarında kurulup ülke ekonomisine yıllarca büyük bir özveriyle hizmet etmiş Konya Şeker Fabrikası’nda atıldı. Fabrika, 50 milyon dolarlık yatırımla rehabilite edildi ve üretimin verimliliği artırıldı. 2003 yılında dünyanın en modern şeker fabrikalarından biri olan Çumra Şeker Fabrikası ile birlikte toplam 11 tesisten oluşan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin temeli atıldı ve bu dev yatırım 2004 yılında faaliyete girdi. Bu adımlarla Konya Şeker, iki fabrikasında Türkiye’deki toplam şeker üretiminin yüzde 22’sini gerçekleştirmeye başladı. Bu üretim gücü, yönetimin vizyoner bakışıyla birleşerek katma değerli son tüketiciye yönelik yeni ürünlerin çoğalmasını ve hepsinin tek bir çatı marka altında toplanmasını sağladı
Torku, verimliliğini artıran ve hızla büyüyen bu üretici kooperatifinin meyvesi; yüzde 100 doğal, güvenli ürünlerin çatı markası oldu.
Torku, hiç durmayan büyümenin ve ürün yelpazesinde genişlemenin hikâyesi
Konya Şeker’in tohumundan başlayarak her şeyiyle kendi ürettiği şekeri, katma değerli ürünlere dönüştürmek kararlılığı önce Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde, Çikolata Üretim Tesisi’nin kurulmasını sağladı. Çikolata Üretim Tesisi, 2010 yılında tamamlanan yeni tesislerle birlikte dünyadaki en modern teknolojiye sahip fabrikalardan biri haline geldi. Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde büyüme hiç durmadı, 2012 yılında Unlu ve Şekerli Mamuller, Çikolata, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisleri eklendi. 2013 yılında da topraksız üretimin yapıldığı modern seralar geliştirildi. Konya Şeker, Torku markalı ürünlerinde kullandığı unu, yatırımını 2016 yılında tamamladığı Un Tesisi’nde üretmeye başladı.
Konya Şeker etliye de sütlüye de karıştı
Konya Şeker, ülkemizdeki et ve süt üretiminde yaşanan sorunların çözümü için elini taşın altına koyması gerektiğine inanarak harekete geçti. Et ve sütte aracılar nedeniyle oluşan, hem üreticinin hak ettiği geliri elde edemediği hem de tüketicinin başka ülkelerle kıyaslandığında çok yüksek fiyatlar nedeniyle satın alma güçlüğü yaşadığı tabloya dur demek için kolları sıvadı, etliye de sütlüye de karışma kararı aldı.
Konya Şeker, 2011 yılında dünyanın en büyük et-süt entegre tesisi olan Panagro’nun temelini attı. ‘Tarladan Sofraya Torku Güvenilir Gıda Zinciri’ ismi verilen tedarik modeli ile faaliyet gösteren Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’nde süt ürünlerinin üretimine 2013 yılında başlandı. Süt ve Süt Ürünleri Tesisi, tam kapasite çalıştığında günlük 2 bin ton çiğ süt işleyebilecek bir güce sahip. Et ürünlerinde ise üretim 2014 yılında başladı. Günlük bin 200 büyük, 3 bin küçükbaş işleme kapasitesine sahip Et ve Et Ürünleri Tesisi’nde, sucuktan kavurmaya tüm şarküteri ürünlerinin yanında dondurulmuş taze ve pişmiş köfte, döner gibi işlenmiş et ürünleri ile tüm değerli taze et üretimi gerçekleştirilebiliyor. Konya Şeker, Torku markasıyla Türkiye’nin taze et tüketiminin yüzde 15’ini tek başına karşılamayı hedefliyor.
Torku ürünleri bugün şekerden çikolataya, unlu mamullerden, çikolata kaplamalı ürünlere, şekerlemeye, dondurulmuş patatesten süt ve et ürünlerine, bulgurdan meyve suyuna sirkeden şalgama kadar geniş bir yelpazede tüketicisiyle buluşmaktadır.
Konya Şeker’in gurur tablosu
Torku, 2007 yılında tüketiciye merhaba demiş yeni bir marka olmakla birlikte bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker’in 63 yıllık birikimi üzerinde 900 bin üretici ortağın emeğiyle ortaya çıktı. Konya Şeker, tüketicilerine yüzde 100 doğal, güvenli, kaliteli ürünler sunmak için tohumundan ambalajına her adımını kontrolü altında tuttuğu büyük bir sistem oluşturdu ve ürettiği tüm ürünleri Torku çatı markası altında topladı.
Bugün tüketicilerimize anılarında kalan, çocukluklarında yemeğe doyamadıkları tüm lezzetleri Torku’da bulacakları ve kendi çocuklarıyla birlikte afiyetle tüketecekleri ürünler sunmaktan gurur ve mutluluk duyuyor.
Tarihçe
-
Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kuruldu
-
Konya Şeker Fabrikasının İnşaatı Tamamlandı
-
Konya Şeker Fabrikası Üretime Başladı
-
Çum-Paş Kuruldu
Süt İnekçiliği Hayvan Kreşi; ÇUM-PAŞ A.Ş.'nin Çumra yöresinde süt inekçiliği yapan küçük işletmelere yönelik bir projesidir.
-
Melaslı Kuru Küspe Fabrikası Kuruldu
-
Çum-San Çumra Gıda Sanayi A.Ş. Kuruldu
-
Şeker Süt Tesisi Üretime Başladı
Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi iştirakleri ile 1993 yılında kurulan Şekersüt, tüketicilerin kullanacakları üstün kalite ve lezzetli ürünler sunmayı amaçlamaktadır.
-
Konya Şeker Fabrikası, kamunun tedvir yetkisi kaldırılarak kurucu ortaklarına geri verildi
-
Büyük Değişim: Recep Konuk
Konya Şeker için büyük değişimin mimarı olan Sayın Recep KONUK, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ile Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.
-
Konya Şeker Fabrikası Rehabilitasyon Merkezi Kuruldu.
-
Fidan Üretim Merkezi Hizmete Başladı
-
Konya Şeker’in En Büyük Yatırımlarından Olan İkinci Şeker Fabrikası Çumra Şeker’in Temeli Atıldı
-
Yem Tesisi Kuruldu
-
Çumra Şeker Fabrikası Üretime Başladı
-
Paket Küspe Üretim Tesisi Hizmete Başladı
-
Sıvı Şeker Tesisleri Üretime Başladı
-
Şekerli Mamüller, Sert Şeker ve Yumuşak Şeker Üretim Tesisi Hizmete Girdi
-
Küp ve Paketli Şeker Tesisi Üretime Başladı
-
Arı Yemi Üretilmeye Başlandı
-
Çiftlikler Kurulmaya Başlandı. (Taşağıl Besi Çiftliği, Damızlık Angus Üretim Çiftliği, Şekersüt Üretim Çiftliği, Çumpaş-Danabank Süt Üretim Çiftliği, Göçü Besi Çiftliği, Çumra-Erentepe Süt Üretim Çiftliği, Seydişehir Gevrekli Süt Üretim Çiftliği)
-
Çikolata Üretim Tesisi Üretimine Başladı
-
Biyoetanol Üretim Tesisi Kuruldu
-
Buharlı Küspe Kurutma Tesisi Açıldı
-
Seralar, Ultra Klimalı Seralar / Yüksek Teknoloji Seralar Hizmete Girdi
-
Panplast Sulama Tarım San. ve Tic. A.Ş. Üretime Başladı
-
Organik Gübre Üretim Tesisi Üretime Başladı
-
'Doğrudan Tarım ve Gıda Marketler Hizmete Başlamıştır
-
Dondurulmuş Parmak Patates İşletmesi Üretime Başladı
-
Yem Fabrikası Üretime Başladı
-
Altınekin Tohumluk Üretim Tesisi Üretime Başladı
-
Anadolu Birlik Holding Kuruldu
-
Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri Üretime Başladı
-
Trijen Santral Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde Devreye Alındı
-
Beta Ziraat Tohum Üretim ve İşleme Tesisi Hizmete Girdi
-
Et ve Süt Entegre Gıda Kompleksi Kuruldu
-
Seydibey Biyogaz Tesisi Üretime Başladı
-
Endüstriyel Atık Su Arıtım Tesisi Hizmete Başladı
-
Doku Kültürü Laboratuvarı Faaliyete Geçti
-
Çoban Yıldızı Elektrik Üretim A.Ş. Hizmete Açıldı
-
Patates Nişastası Fabrikası Üretime Başladı
-
Halka Soğan ve Patates Kroket Üretim Tesisi Üretime Başladı
-
Çuval Fabrikası Üretime Başladı
-
Altınekin Kampüsü Ham Yağ Fabrikası Üretime Başladı
-
PVC ve Korige Boru Üretim Tesisi Faaliyete Başladı
-
Sıvı Karbondioksit Üretim Tesisi Faaliyete Başladı
-
Baklava Şerbeti Üretim Tesisi Kuruldu
-
Doğal Depo Hizmete Açıldı
-
Unlu Mamüller, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisi Kuruldu
-
Türkiye’nin En Büyük Organ Bağışı Kampanyası Gerçekleştirildi
-
Tatlı Şerbeti Üretim Tesisi Kuruldu
-
Embriyo Üretim Merkezi Kuruldu
-
Uydu Destekli Tarım Kontrol Merkezi Devreye Girdi
-
Meram Kampüsü Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi Faaliyete Geçti
-
Sivas Kangal Termik Santrali Devralındı
-
İlaç Şekeri Üretim Tesisi Hizmete Girdi
-
Geleneksel Ürünler (Lokum, Helva, Tahin) Tesisi Üretime Başladı
-
Konya Şeker ve Torku Ormanlarına Dikilen Ağaç Sayısı 10 Milyonu Aştı
-
Balya İpi Fabrikası Hizmete Girdi
-
Konya Ovası’nda Balık Yetiştiriciliğine Başlandı
-
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Eğitime Başladı
-
Süperetanol Üretim Tesisi Devreye Alındı
-
Soma Termik Santrali Devralındı
-
Bordo-Şalgam Suyu Fabrikası (Bordo) Hizmete Girdi
-
Streç Film ve Baskı Tesisi Kuruldu
-
Enjeksiyon Tesisi Faaliyete Geçti
-
Plastik Geri Dönüşüm Tesisi Faaliyete Geçti
-
Konya Şeker Çalışanlarının Organ Bağışı Kampanyasında Katılım Sayısı 3000’i Geçti
-
Akıllı Depo Yatırımı Gerçekleştirildi
-
Erentepe ve Gevrekli Süt Üretim Çiftliği Kuruldu
-
Gaz Beton Üretim Yatırımı Gerçekleştirildi
-
Panagro Fabrikasında Süzme Peynir ve Sütlü Kahveli İçecekler Üretim Yatırımı Gerçekleştirildi
-
Yem Fabrikasında Depo ve Depo Sistemleri Yatırımı Gerçekleştirildi
-
Unlu Mamüller, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisinde Yeni Bisküvi Hatları Yatırımı Gerçekleştirildi
-
Un Fabrikası Üretime Başladı
-
Karapınar Bulgur Fabrikası Üretime Başladı
-
Torku Pekmez, Şerbet, Sirke ve NFC Meyve Suyu Fabrikası Hizmete Girdi
-
Kuru Buz Üretim Tesisi Faaliyete Geçti
-
Konya Şeker ve Torku Ormanlarına Dikilen Ağaç Sayısı 20 Milyona Ulaştı
-
Soma Termik Santralinde Çevre ile İlgili Yatırımlar Kapsamında Baca Gazı Desülfirizasyon Yatırımı
-
Kangal Termik Santralinde Çevre ile İlgili Yatırımlar Kapsamında Baca Gazı Desülfirizasyon Yatırımı
-
Kozmetik Ürünler Tesisi Faaliyete Geçti
-
Torku Ziyafet Döner Restaurantları Hizmete Başladı
-
Sayın Ramazan ERKOYUNCU, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Pankobirlik Genel Başkanlığına seçildi.