Konya Şeker Gıda Sektöründe İlk 10’da



Capital Dergisinin 16 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin en büyük 500 şirketi araştırması sonuçlandı. Şirketlerin 2012 verilerine göre yapılan ve doğrudan üretici kuruluşların yanı sıra ticari şirketlerle hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumların da yer aldığı araştırmada ilk sırayı Tüpraş alırken onu Petrol Ofisi, THY, Opet ve Türk Telekom takip etti. Enerji, petrol ve iletişim şirketlerinin ilk sıraları paylaştığı ve cirolara göre yapılan sıralamada ilk 100 içerisinde gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren sadece 11 şirket yer alırken, Konya Şeker 2011 yılına göre 16 sıra birden yükselerek listeye 84’üncü sıradan girdi.

Capital Dergisinin yaptığı sıralamaya giren 500 şirketin toplam ciroları 2011 yılına göre 2012’de nominal olarak ortalama % 9,7 artarken Konya Şeker 2011 yılına göre cirosunu %21,1 oranında arttırarak ülke ekonomisinin lokomotifi olan 500 özel şirket içinde ortalamaya göre ciro artışında iki kattan fazla bir performans sergiledi. 2011 Yılına göre 2012’de cirosunu %21,1 arttıran Konya Şeker bu performansıyla ilk 100’de ciro artışı en yüksek olan 28’nci şirket olurken, 500 büyük şirketten 111’inin cirosu bir önceki yıla göre azaldı.

Capital Dergisinin yaptığı araştırmada ilk 100 şirket içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Bursa gibi sanayileşmiş şehirlerin dışında Anadolu’dan sadece 12 şirket yer alırken bunlardan biri de Konya Şeker oldu. İstanbul merkezli 285 şirket Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında kendine yer bulurken listeye 40 ilden hiçbir şirket giremedi. Sıralamaya Konya’dan Konya Şeker ile birlikte iki şirket daha girdi. Konya Şeker’in 1 Milyar 478 Milyon 99 Bin TL ciro ile 84’ncü sıradan girdiği listeye Adese 614 Milyon 944 Bin TL ciro ile 232’nci sıradan, Pakpen ise 418 Milyon 755 Bin TL ciro ile 339’ncu sıradan girdi.

Sadece özel sektör şirketlerinin yer aldığı araştırmada bir önceki yıla göre cirosunu %21,1 arttırarak 16 basamak birden yükselen Konya Şeker dışında şeker sektöründen bir önceki yıla göre cirosunda %12,8 azalma olan ve 41 basmak gerileyen Kayseri Şeker 575 Milyon 596 Bin TL’lik cirosuyla 251’nci sıradan listeye girdi.

Capital Dergisinin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin 500 büyük şirketinin toplam cirosunda enerji sektörünün payı bir önceki yıla göre %2,9 artışla %17,4’ten % 20,3 çıkarken enerji sektörünü %9,8 payla otomotiv, %9,2 payla gıda ve içecek sektörü takip etti. Sektörler itibarıyla listede enerji ve petrol sektöründen 37, otomotivden 42, demir çelikten 31, perakendeden 26, elektrik elektronikten 15, Telekom’dan 7, inşaattan 20 şirket yer alırken 500 büyük şirket arasında sektörler itibarıyla listede en çok 70 şirketle gıda ve içecek sektörü oldu. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük 70 şirketi içinde 29 şirket İstanbul merkezli şirketlerden oluşurken bu sektörde faaliyet gösteren en büyük 10 şirketten biri de Konya Şeker oldu. Konya Şeker 1 Milyar 478 Milyon 99 Bin TL cirosuyla küresel bir içecek şirketi ile alkollü içecek üreten firmaların hemen ardından gıda ve içecek sektöründe en büyükler arasında adını yazdırırken, gıda sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda tanınmış markanın üreticisi olan şirketlerin de önünde yer aldı. Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren şirketler içinde ciro sıralamasında 10’ncu sırada olan Konya Şeker, bu 70 şirket arasında kârlılıkta 4’ncü, toplam aktif ve öz sermayede ise 5’nci sırada yer aldı.

Capital’in yaptığı araştırma ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “16 yılda bu listeye 1.450 şirket girmiş. Bunlardan bir kısmının adı daha sonra hiç duyulmamış. Listede kalıcı olan şirket sayısı 100’ü bile bulmuyor. Önemli olan bu listelerde kalıcı olmak, kalıcı olabilmek. Onun da yolu belli sürdürülebilir ve sürekli bir büyümeye sahip olacaksınız. Bunu da kurumsallaşmayla, pazarlarla entegrasyonla, rekabetçilikle, yenilikçilikle istikrarlı hale getireceksiniz. Konya Şeker’in ekonominin nabzını tutan her araştırmada öne çıkmasını ve her araştırmada sıralamada ilerlemesini, büyükler arasındaki yerini sağlamlaştırmasını sağlayan temel sebep hedeflerini akılla ve ekonominin gerçekleriyle örtüştürmesidir. Rekabetin üst düzeyde yaşandığı, ekonominin kendi kurallarının işlediği ve hissi davrananları çarklarının çok kısa sürede öğüttüğü bir iş âleminde hayatta ve ayakta kalmanın yegâne yolu sürekliliği ve sürdürülebilirliği sağlamaktır” dedi.

Konya Şeker’in son yıllarda iş dünyasına yönelik yapılan her araştırmada öne çıkmasının tarım sektörü ve üretici açısından anlamının büyük olduğunu vurgulayan Konuk özetle şunları söyledi;

“Türkiye’de her yıl ekonominin nabzını tutan, ekonomimizin fotoğrafını çeken ciddi araştırmalar yapılıyor. Bunlardan biri de Capital’in yaptığı araştırma. Bu araştırmalar okuyabilenler için çok büyük anlam ifade ediyor. Mesela Türkiye’de ilk 100 içinde yer alan tek kooperatif şirketi Konya Şeker’den ibaret. Mesela ilk yüzde tarım sektörü, çiftçi sadece Konya Şeker ile temsil ediliyor. Bu bize büyük bir mesuliyet de yüklüyor. Biz tarım sektörünün, ülke kooperatifçiliğinin iddiasını da temsil ediyoruz. Devler arasında kendimize yer açarak ve açtığımız yeri muhafaza ederek, daha ileri noktalara taşıyarak üretici ortaklarımızın pastadan daha çok pay almasını sağlıyoruz. Büyükler arasında kendimize yer edinerek, suyun akışına kendimizi bırakmak yerine ekonominin çarklarına yön verenler arasında yer alabiliyoruz. Konya Şeker bu listede bugün için sadece tek bir şirketi ve tek bir faaliyet alanıyla yer alıyor. Ancak Konya Şeker bu listelerde inşallah önümüzdeki yıllarda kardeş şirketleriyle de yer alacak. Konya Şeker’in anaçlık yaptığı şirketler de bu listeye ve ekonominin fotoğrafını çeken diğer listelere kalıcı olarak girecek. Bizim bu listelerde şu ya da bu sırada yer almamızın çok fazla önemi yok. Biz bir listede daha yer aldık diye de gururlanmıyoruz. Bizim için bu istatistiklerin anlamı bambaşka. Biz bizimle birlikte büyüyen on binlerce üreticiyi temsil ediyoruz ve o on binlerin ekonomik mücadelede ulaştığı seviyeyi buradan net olarak görüyoruz. Varsa eksiklerimiz gidermeye çalışıyor, Ülkedeki genel gidişata göre performansımızı verilerin ışığında değerlendirip yapmamız gerekenleri yapmaya gayret ediyoruz.  O listelerden biz üretici ortaklarımızı nereden nereye taşıdığımızı ve nereye taşıyabileceğimizi okuyoruz.  O listelerde yer alacak her şirketimizin üreticinin ürününün daha çok değerlendirildiğinin, ürünün kıymetinin arttığının ve üretici ortaklarımızın ekonomide daha çok söz sahibi olduğunun ve ekonomiden daha çok pay aldığının göstergesi olacağının farkındayız.  Tüm gayretimiz üretici ortaklarımızı, bölge çiftçisini ekonominin etkin aktörü yapabilmek, on binlerin milli gelirden daha fazla pay alması, alabilmesi içindir. Yani on binlerce üreticinin daha çok üretmesi içindir.

Capital’in yaptığı ve açıkladığı son araştırmanın bizim açımızdan ifade ettiği başka hususlar da var. Biz Konya Şeker olarak gelecek planlamamızı yaparken iki sektörün öneminin artacağı tespitinden hareketle uzun vadeli stratejik bir planlama yaptık. Bu planlamanın odağında yer alan iki sektörden biri gıda diğeri de enerji idi. Bu stratejik planlamanın Konya Şeker ve üretici ortaklarımız açısından önemini Capital’in yaptığı araştırma bir kez daha ortaya koydu.  Gıda bizim zaten asli uğraşımız ve dünyadaki öneminin gittikçe arttığını artık söylemeye bile gerek yok. Gıdanın önemi arttıkça gıda şirketlerinin, gıda markalarının da büyüyeceği bir gerçektir. Yapılan araştırma, bizim açımızdan enerji sektörüne attığımız adımın isabetini bir kez daha teyit ediyor. 2010 yılı verilerine göre 2011’de açıklanan araştırmada ilk 500’deki enerji şirketlerinin payı %16,9’muş, bu oran 2011’de %17,4’e, 2012’de ise %20,3 çıkmış. Yani hızlı büyüyen şirketler ağırlıklı olarak enerji şirketleri olmuş. Onlar ekonomiden daha çok pay almış. Konya Şeker’de doğru bir strateji ve doğru bir tercihle gıdadan sonra en iyi bildiği iş olan enerji sektörüne adım attı. Elektrik üretme konusundaki 60 yıllık tecrübesini ticarileştirmeye karar verdi ve hem Çumra’da bir termik santral kurdu hem de elektrik özelleştirmesinde Kangal Termik Santralini alarak sektöre büyük oyuncu olarak dâhil oldu. Yani yükselen iki sektörün etkin ve etkili aktörü haline geldi. Bu yükselen iki sektörden birinde, gıdada zaten Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan Konya Şeker, enerji sektöründe de yakalayacağı ivmeyle yeni bir sinerji oluşturacak ve büyümesini daha büyük adımlarla sürdürecek. Bizim bu sinerjiye ihtiyacımız var. Gelecek açısından bizim büyümemize ivme katacak, destek olacak genişlemelere ihtiyacımız var. Çünkü bizim bir hedefimiz var. Bizi Türkiye’de ilk 500 listelerinde yer almak kesmiyor. Türkiye’de ilk 100’de, ilk 50’de yer almanın onuru bize yetmiyor. Gıdada kendi aramızda ilk 10 bizim başarı tarifimize uymuyor. Bizim hedefimiz dünyada sıralamaya girmek. Dünya’da gıdanın şeref kürsüsüne çıkmak. Bunun için hem ülkemizin potansiyeli var, hem ülkemiz ve bölge çiftçisinin bu hedefi realize edecek birikimi mevcut hem de Konya Şeker bu büyük hedefi gerçekleştirebilecek vizyon, idrak ve kudrete sahip.”