Üreticiye hasat öncesi destek



Türk tarımının ve tarımsal sanayinin lokomotif kurumlarından Konya Şeker, yatırımlarının yanı sıra üreticilere olan desteğini de aralıksız sürdürüyor. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un talimatıyla üreticilere hasat öncesi avans desteği verilmesini kararlaştıran Konya şeker, üreticilere bugü itibariyle  nakdi avans dağıtımına başlandı.

Mayıs ayı içerisinde üreticilerden gelen talep üzerine biri motorin, diğeri de nakit olmak üzere 2 kez avans desteği veren Konya Şeker, hububat hasadının başladığı bu günlerde de üreticilerin nakit sıkıntısı içerisinde olabileceği düşüncesiyle hasat öncesi de üreticileri sevindirecek bir karara imza attı ve bu kampanya dönemi içerisinde üreticilere 62.5 milyon lirası ayni, 85.2 milyon lirası da nakdi olmak üzere toplamda 147.7 milyon liralık ekonomik destek vermiş oldu.

Üretimin sürdürülebilirliğini temin etmek ve üreticilerin ekonomik anlamda sıkıntı çekmemeleri amacıyla her yıl üreticisine gününden önce avans ödemeleri gerçekleştiren Konya Şeker, üreticilerin sıkıntılı anlarında hep imdadına koştu. Üreticiye karşı olan görevini eksiksiz yerine getiren ve üreticinin lehine uygulamalar söz konusu olunca imkanları zorlayan Konya Şeker, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un her fırsatta dile getirdiği “Üreticilerimizi namerde muhtaç etmeyeceğiz” sözünün gereğini yerine getiriyor.

Tohum tarlaya düşmeden, pancar henüz fabrikaya gelmeden avans desteğini başlattıklarını, üreticiye ve üretime destek verdiklerini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Birçok bölgede üretici avans uygulamasından yararlanamaz, hatta pancar bedelini bile taksitler halinde, bazı bölgelerde de üzerinden ancak bir kampanya dönemi geçtikten sonra alabilirken, Allah’a şükür Konyalı üretici alnındaki ter kurumadan parasını alabiliyor. Avans uygulamasıyla da henüz terlemeye başlamadan pancar parasını cebine koymaya başlıyor” dedi.

“Konya Şeker sadece şeker pancarı veya avans destekleriyle üreticisini korumakla kalmıyor” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi;

“Konya Şeker’in tek sahip çıktığı ürün pancardan ibaret de değil. Konya Şeker üreticisinin ürettiği her ürüne sahip çıkmayı, her ürünün fiyatının üreticinin lehine oluşmasını sağlamayı öncelikli vazifesi sayıyor. Konya Şeker ulaştığı güç ve sahip olduğu üretim tesisleriyle üreticinin ürettiği birçok ürünün Pazar bulmasında artık etkin bir rol üstleniyor.

Mesela patates, mısır, arpa, ayçiçeği fiyatları artık Konya Şeker’in pazara müdahil olmasıyla üretici lehine şekilleniyor. Üreticinin elindeki ürünü üçe beşe kapatma dönemi en azından Konya’da artık kapandı.

Bizim Konya Şeker’de yapmak istediğimiz, üreticinin en büyük sermayesi olan toprağın daha verimli kullanılmasını, daha çok üretim yapmasını ve ekonomik değeri daha yüksek olan ürünleri üretmesini sağlamaktır. Üreticilerimize kampanya dönemi içerisinde yaptığımız ekonomik katkılar hep bu yüzdendir. Yani üreticilerimizin gerçekleştirdiği yüksek üretimi ve çeşitlenen ürününü tarımsal üretimle entegre olmuş sanayide katma değerli hale getirmek ve bu katma değeri de tarlaya tohum atana, fideyi dikene ve ahırda uğraşana ulaştırmaktır.” dedi.